2013. június 29., szombat

Mit árul el munkádról az, ahogy eszel? A 7 fő típus


A múltkori bejegyzésem a futás és a személyiség kapcsolatáról új gondolatokat inspirált. Ha lehet kapcsolat a futás mikéntje és a személyiség között, akkor az evés mikéntje talán még jobban rávilágít egy ember karakterére. Hiszen az étel maga az élet. Ahogy az ételhez viszonyulsz, úgy viszonyulsz élethez is.
Nyilván az is lényeges, hogy mit eszünk, mennyire tudatosan eszünk, mennyire egészségesen étkezünk, de talán a legjobb személyiségrajzot az étel elfogyasztásának mikéntje mutatja meg. Megfigyeléseim során az alábbi karaktereket gyűjtöttem össze (a karakterek jellemzően keverednek, sokszor jelenik meg több is egy emberben)

1.  A lassú evő, azaz a Gourmand
Van az a típus, aki az ételt lassan megrágva fogyasztja el. Minden falatot élvez. Szeret enni. Nem fogyaszt el nagy mennyiségeket, inkább a minőségre hajt. Az ilyen típusú emberek nem habzsolják az életet, viszont értékelnek minden apró örömet. Munkájuk során is szeretnek átgondoltak lenni, élvezettel dolgozni. Lehet rájuk számítani, kitartóak. Nem dolgoznak sokat, de nem is csinálnak semmit se feleslegesen, se rosszul. Sokszor önzőek. Jó stratégák.

2.  A gyors evő, azaz a Habzsoló
Gyorsan, szinte rágás nélkül tünteti el az ételt. Inkább férfiakra jellemző szokás. Többnyire a mennyiség hajtja, válogatás nélkül kapkodja be a falatokat. Nehezükre esik az önkontroll. Munkájukban is a gyorsaság jellemző, képtelenek átgondoltan dolgozni, és nem tudnak prioritásokat állítani.  Hektikusan végzik a munkájukat. Energiájuk miatt viszont igazi húzóemberek lehetnek a cégnél. Impulzívak.

3. Aki mindig turkálja az ételt, azaz a Finnyás
Egyeseknek szinte semmi étel sem jó. Piszkálják, turkálják az ételt, kiválogatják egyes alkotóelemeit, mert pl. nem szeretik a gombát, a borsót stb. Egyszer túl híg a leves, máskor túl sűrű. A hús vagy túl zsíros, vagy túl száraz. Mindig van valami bajuk. Képtelenek élvezni az életet. Az ilyen ember a munkájában is nehézkes, körülményes, aggodalmaskodó. Legyünk vele óvatosak!

4. Aki órákig rendel, azaz a Döntésképtelen
Van, aki kétszer annyi ideig nézegeti az étlapot, mint mások. Dönt, majd újra kinyitja a menüt, és változtat. A pincért ezerszer megfuttatja, mert soha nem tudja, hogy mit is kíván, mi is esne jól neki. Az ilyen ember döntésképtelen. Nemcsak az étteremben, a munkában is agyára megy mindenkinek.

5. Aki elméleti síkon hoz döntést, azaz a Tudományos
Az ilyen típusú ember nem aszerint dönt, hogy mit kíván, hanem végigfuttatja agyában az elmúlt pár napban elfogyasztott ételeket, és eldönti, hogy most inkább fehérjére van- e szüksége a szervezetének vagy rostra. Tudományos alapokon hozza meg a döntését. Nélkülözi az érzelmeket. Munkájában rideg, hideg, tárgyilagos ember, aki képtelen az empátiára. Viszont nem labilis, ezért bizonyos helyzetekben kitűnő vezető lehet. A diétázók nem ebbe a kategóriába sorolandóak!

Van még ötlet???


1 megjegyzés:

  1. Ezt így kevésnek gondolom... mert én egyikbe sem tudom sorolni magamat, illetve talán az egyes és az ötös egyvelege illik rám többnyire, bár előfordul, hogy átmenetileg a kettes vagy a hármas típusba is besorolható lennék.
    Szerintem nincsen "tiszta típus" - és e szerint lehetetlen is karakterizálni.

    VálaszTörlés